Cikk a Zsaru Magazin-ból

Rotunda-Box Kennel  Veréb Gábor tulajdonos
Bokszerek szerelmese
Veréb Gábor zászlós, a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség határrendészeti osztályának ügyeletese határőrnek szerelt fel 1992-ben, Röszkén szolgált mint útlevélkezelő.
Saját bevallása szerint akkor nem gondolta volna, hogy ennyi időt fog eltölteni a pályán.
De honnan is jött a kutyázás?
 
– Anyukám a 10. születésnapomra meg akart lepni egy Szputnyik félversenykerékpárral – eleveníti fel a kezdeteket. – A háznál, ahova el kellett menni a bicikliért, volt egy Szultán névre hallgató, csíkos bokszer. Szerintem jobban érdekelt, mint a kerékpár.
Még pár év eltelt, mire lett saját kutyája: az első bokszerét 1993-ban vásárolta. Vitte kiállításokra is, kisebb-nagyobb eredményeket elért, de szerinte még kezdő volt, sokat kellett tanulnia. Az egyik jó barátja segített neki. Majd a körülmények úgy hozták, hogy néhány év szünet következett, és 2000-ben lett egy mentett német juhász gazdija. Sajnos őt egy teherautó elütötte.
 
– Aztán 2010-ben megvettem a következő bokszerem – idézi fel Veréb Gábor. – Elmentem vele egy debreceni kiállításra. Kétnapos volt a verseny, mind a két napon nyert. Onnantól kezdve nem volt megállás, jött a lavina! Vásároltam még két állatot. 2011-ben Olaszországban tartották a világbajnokságot, és meg is nyertük az első osztálygyőzelmet az Atibox – egy nemzetközi bokszerszervezet – versenyén.
Elkezdődött a tenyésztés, vásárolt és tartott kutyát. Aztán eljutott arra a szintre, hogy már nemcsak a küllem lett fontos, hanem a munkavonalat is kezdte erősíteni.
 
– Ez is fontos, mert egy kicsit elfelejtődött a bokszer munkakutya jellege – magyarázza. – Pedig Németországban sokáig használták őket a rendőrök.
 
– A bokszer nagyon jó kutya, tudja, hogyan kell viselkedni lakásban, de lehet szabadban is tartani – folytatja Veréb Gábor. – Azonban foglalkozni kell velük, mint minden blökivel. Nekem mint tenyésztőnek figyelni kell a vérfrissítésre is. Ez az elsődleges célom, hogy egészséges, jó temperamentumú kutyákat tenyésszek.
A kennel névválasztása sem véletlen: Rotunda-Box. Arra utal, hogy hol található a tenyészet, mivel Kiszomboron van egy körtemplom, ami nagyon ritka az országban.
 
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA